Wednesday, February 09, 2011

resepi:daging dendeng

salam semua!!hari ni nak share resepi by my mom.kegemaran aku dan family.pastu tirah.dia tu nampak muka kakaknya ni mesti ingat dendeng.hehe.akak share resepi kat sini je ye.senang dan sedap!tapi org selalu ingat mak buh rempah.pdhal kalau tgk smpi hbs resepi ni simple je pun.ok nama resepi ni


Daging Dendeng


Bahan2 dan cara2nya

cili kering.jgn tanya sy cili boh leh x sbb sy x pernah guna cili boh dan family sy jenis pki cili ni je.so kalau nak try leh je.tp kalau rs pelik jgn salahkan sy ye.hehe


bwg besar/bwg kecik, bwg putih, sedikit halia dan (blender semua)
serai (dititik)


daging

ok daging ni direbus smpi empuk dan air rebusannya jgn dibuang!

pas empuk tu hiris halus2 mcm gmbr ni.kalau daging tu lembut sgt jgn dihiris nipis sgt.takut terlalu hancur ms tumbuk.x best plak

pas hiris tu korg tumbuk jelah dlm lesung.nak bg leper dan nipis je


pastu goreng lah daging2 tu smpi garing.ala2 gelap sikit.sekejap je goreng ni sbb daging ni kan dah masak masa kita rebus tu


kemudian gunakan minyak yg sama utk start menumis..mula2 masukkan serai smpi naik wangi


pastu masukkan bahan bwg, halia yg kita blender tu


dah garing sikit masukkan cili kering yg kita dh blender tu.pastu masuklah gula (ikut suka..mak kata nak suh cepat garing.tp x yah byk sgt sbb nak masukkan kicap)

kalau nak blend bwg+cili serentak pun x ada masalah.sama je.cuma saja rajin wat asing.huhu

pastikan cili ni dimasak sampai pecah minyak..mmm pecah minyak tu bila minyak tu muncul kat permukaan.huhu.yelah kot istilahnya.hehe.



ok..air rebusan daging td tu kita gaulkan dengan asam jawa.masukkan ke dalam sambal kita tadi


kemudian masukkan kicap terus.masukkan smpi sambal tu agak hitam.kemudian terus masukkan daging.jgn lupa garam+ajinomoto




kacaulah sampai dendeng ni kering sikit
taraa!!!siap sudah.senang je resepi ni kan?tapi mmg sedap
leh makan dgn nasi..dgn ketupat pun sedap
Selamat Mencuba!!







0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...