Wednesday, December 31, 2008

lantera timur-siti nurhaliza


fuh!hot betul lah hari neh.wp kadang2 mcm nampak nak hujan
panas ke hujan semua datang dr Allah.Syukur aku sebab duk kat Malaysia ni walaupun takde salji untuk dimain2 kecuali korg gi Genting lah,tetapi panas dan lembab sejuk sepanjang tahun membuatkan cuaca Malaysia agak seimbang.tapi dunia semakin panas..dahlah semakin panas dengan perubahan cuaca tetapi panas2 dengan sikap manusia yang sekadar menumpang di bumi Allah..lihatlah apa yg Israel lakukan pada rakyat Palestin??sangat kejam.ah!rakyat Malaysia pun apa kurang bunuh orang sana sini macam nyawa tu dia yang punya..

er..actually aku nak review pasal album ct sebenarnya.hehe.wei!i love this album very much.bukan sebab dia artis kegemaran aku but kerana dengar album dia aku jatuh hati dengan irama tradisional sebenarnya.sebab tu kwn2 aku gelarkan aku old timer.hehe.so sementara aku siap download citer ghost better aku isikan masa lapang aku yang makin kurang neh dengan sedikit ulasan mengenai album ct terbaru LANTERA TIMUR.

apapun sebelum aku ulas,aku nak bg tau di sini aku bukanlah faham mengenai muzik.aku suka dgr lagu but bukan aku tau sangat jenis2 lagu.ok?

Lantera Timur

cover:superb!aku rasa inilah cover album ct yang paling cantik selepas prasasti seni.ala2 minah arab gitu walaupun tudung ct tak serupa tudung.hehe.booklet nya mmg cantik.x yah poster pun x apa.gambar2nya mmg cantik.pastu ada kaitan dengan lirik.mmg cantik.terpegun aku.apatah lagi datuk k kan?haha


Di Kayangan Kita

lagu ni dimulakan dengan mainan gambus(am i rite?).intronya agak slow sikit.liriknya unik dan best.nak kata minat lagu ni oklah.cuma x adalah nak repeat memanjang.hehehe.apapun vokal ct agak tggi dalam lagu ni.apapun best untuk dilayan.
3.5/5 bintang

Bintang Malam

aku suka sangat lagu ni.suara ct pun agak nakal.hehe.lagu ni ala2 muzik cina sikit.kalau wat tarian sapu tangan atau kipas pun leh kot.eh global tuh.muziknya unik.rasa mcm nak menari jer.hehe.serius!lagu ni mmg sedap bangat.siap ada bunyi ct gelak dan cengkerik gitu.
5/5 bintang

Cinta Ini

aku suka masa intro lagu ni.kedengaran agak misteri dan menggoda.haha.nasib baik ada bunyi seruling dan alat muzik tradisional sebab lagu ni agak kedengaran balada sikit.wp dicipta oleh komposer indon tapi takde dengar bunyi indon.maybe gubahan muzik oleh aubrey suwito menjadikan lebih kedengaran Malaysia.love dis song very much!
5/5 bintang

Ada Masa Mata

lagu yang agak ringan tapi sangat menarik.ala siam2 sikit dan ct bnyk bermain dengan vokalnya dalam lagu ni.lirik pun mudah difahami.aku suka lagu mcm ni sebab tradisional yang agak ringan
ni pun satu lagi lagu feveret aku.
5/5 bintang

Bulan Yang Mesra

sapa yang suka ala2 lagu Seri Mersing,Bunga Melor sesuailah.apapun walaupun terlalu tradisional lenggoknya tapi aku tetap suka.very classic and unic!nak buat lagu sebagai teman tido pun mmg lehlah sangat.
4.5/5 bintang

Seloka Budi

Di Taman Teman

Jelmakanlah Ayumu

Senyum Minang Manis

Rasa Antara Kita

(malam kang update balik)

1 komen:

|sMa| said...

hye.. aku xknal ko pun, tp just nk komen gak psl album ct ni

aku sgt setuju dgn review ko stakat ni psl lagu2 dlm album ct ni.. tp pada aku lagu terbaik adalah 'rasa antara kita'. mmg segar dgn lirik yg sinis.

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...