Sunday, February 27, 2011

my diet!!

hahaha
hari ni rajin nak tulis blog
padahal asmnt bnyk kan?
hehe..satu terapi jugak ni
ilangkan stress

actually skrg aku cuba mengawal pemakanan aku
atau erti kata lain diet lah
tapi x adalah terlalu push diri sgt
dan sbnrnya aku rs lbh rileks
x tau napa
mungkin motivasi from my sayang kot
hehe..dia ckp dlm ms 2 bulan ni try control ur appetite
and do something to lose ur weight.hehe.i'll try my best dear

ok..my height is 168cm and my current weight is **kg.haha.rahsia lah wei!mana leh ckp.ish
tapi ideal weight for me from 52.8kg to 67.2
(click here to know ur ideal weight http://www.brianmac.co.uk/idealw.htm )

hahaha..aku nak berat dalam 65 pun ok dah kot
sbb ms aku 69kg pun org ckp susut sgt dah
nampak cengkung.sbb kalau aku turun berat muka yg mengecut dulu.
tang bwh lak x reti2 nak kecik.hehe

 dulu..lihat paha dan betis.kecikkan?waaaaaaaaaaaaaa miss dis moment.kejap je dpt rs kurus

dan semlm..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa2x
.
.
.
.
.
jadi aku skrg dh start diet!
apa aku mkn ek?
so skrg aku amik

sarapan:
1. roti gardenia wholemeal+telur (goreng dgn sikit minyak jagung)+sometimes with tuna.
2.sosej rebus (actually dh beli sosej ni dr 1st week start sem.hehe.so proses nak hbskan lah.x baik membazir!so masak dgn cara yg sihat).

lunch:
sometimes x mkn lunch.kalau sarapan dah heavy.huhu
cuma kdg2 buatlah sup atau tomyam
mcm sup sayur ke ikan ke
suka wat pki ikan merah
ada lagi stok ikan tu.hehe.dh masak utk sorg kan?
pdhal dh lama beli
pastu kdg2 campur bihun atau mee tanpa goreng yg dlm paket tu
xlehlah terus ratah sup sayur mcm tu je
rasa nak termuntah balik.hehe

malam:
ikut mood.huhu.kdg2 amik sup tgh hari td makan
pastu makan buah2an mcm apple hijau

mcm nasi tu kalau mkn kat luar sbb ada kelas je br makan
yelah..nak cr makanan yg tul2 berkhasiat kat kafe PC jgn haraplah kan?hehe
tu pun x adalah buh kuah kari ke kurma ke (eeeee lamanya x mkn kari.sedap plak teringat.huhu)
ingat nak wat gak capati.tapi x pandailah..abg kata gi beli dulu try.takut x tertelan lah tu.hehe
pastu beli gak lemon then perah dlm air masak

er..sgt masam k.tapi telan gak sbb nak cepat slim kan?hehe

pastu amalkan puasa 2x seminggu (puasa ganti lah ni.hehe.Insya Allah..dh hbs pun nak amalkan gak.elok utk bdn kan?)

cuma satu je..
jarang senaman je.hehe.
mlm ni pas maghrib nak aerobik jap
sbb ptg ni nak gi cr stok makanan
hampir hbs daaa..

oklah back to work
apapun jom solat zuhur dulu
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

UIA+KLCC

sem neh ada 2 subjek yg buat aku mcm stress ya amat selain tesis
iaitu hubungan luar antarabangsa dan perlembagaan
leh bayangkan x kalau ex duta besar yg pernah keje dgn tun mahathir jd lect anda?
sudah tentu expectation dia sgtttttttttttttttt tinggi
wp tajuk dia mcm agak mudah
tapi takut tersalah fakta dan tersalah kata
oh sgt stress
lbh2 lagi dia akan beri kritikan pedas semasa presentation
aduhai..kena buat yg terbaik dan bersungguh2 ni


ok..
demi assignment en nizam terpaksa aku dan dua kakakku melangkah jauh sikit
biasa lib negara atau UM
kali ni kitorg gi UIA
sbb tajuk kitorg pun leh tahan gak.kalah budak law tau.hehe
"KETERTINGGIAN PERLEMBAGAAN"
tajuk simple tapi skopnya sgt besar dan asbtrak
slps bincang2 dgn ahli kump dan dijelaskan oleh lect..so oklah..nmpk gak bayang

so b4 gi aku dah study camana nak gi UIA.yelah..mana pernah smpi kan?
rupanya mudah je.
mcm semlm bas dr TM smpi ke masjid jamek.pastu baik lrt terus ke gombak
then from gombak amik teksi terus ke UIA
tapi semlm pakcik teksi tu mmg bgs.dia stopkan kereta kat depan fakulti law rasanya
pas tu kitorg pun duk pusing2 lah
manalah library nya
pastu pakcik teksi tu nampak kitorg blur2
dia suh naik balik
cari mana lib tu
haha..bgs tul..dia ckp tempat ni luas nanti korg penat.mmg pun
pusing2 last berhenti tempat td gak
hahaha

so tanyalah budak2 situ mana lib utk law
jawapan "maaf..sy budak engine"
haiya..tempat sendiri pun x hafal lg ke.hehe.sabo jelah
tanya lagi barulah ada yg tau
"kat sn satu lib je"
oooooooooooooooo
lib yang tepi jalan td tu ke?
dah bnyk kali pusing nampak gak lib tu
ingatkan mcm UM yg library nya lain2

tapi..
kena menapak jauh ni
huhu
so apa lg mari kita melantak!
huhu..rosak diet aku hari ni sbb mkn nasi ayam.hehe
xpelah..bukan selalu kan
nasi ayam dia mmg sedap tapi x taulah kalau aku yg kebulur tu yg rasa sedap
hehehe

pas isi perut apa lg duk pusing lah cari
ok..jumpa dah library
tapi mana pintu masuknya
puaslah duk pusing2..tanya org..last2 jumpa gak.huhu

wah!agak besar k..
so gi kat kaunter
ok..diorg hanya nak tgk kad matrik dan xyah pki kad pelawat.bgs2.rimas gantung2 kat leher ni.hehe
so masuk melalui laluan mcm kat lrt pulak..
pastu duk lah cr bahan kat tingkat bwh
utk law

ok..agak besar dan bnyk tul bahan
nampaklah muka bakal2 lawyer kat bwh.hehe
pastu duk cari2
bnyk gak bahan..sgt suka!
patutlah en nizam suh kump lain kaji perlembagaan india lah..australia lah..rupanya kat UIA bnyk giler bhn luar negara
so bertebaranlah kalian mencari ilmu yer..hehe



cikida sibuk mencari bahan..huhu

tapi!!
paling best sbb leh fotostat
sbb gi UM xleh.sgt hampa sbb penat2 datang xleh fotostat
so mula2 risau gak takut gak UIA x bg
jenuh r kalau nak salin satu2
kalau duk dekat takpelah
kitorg neh dr perak neh
(mcm jauh sgt je tanjung malim tu kan?hehe)

suka mesin fotostatnya
sbb guna sistem kad.masukkan nilai dlm kad matrik pun leh even student luar
pastu mesinnya sgt laju k!
dan mesin tu bg tau amoun setiap yg kita fotostat tu
sgt bestkan?
so keje copy jd cepat dan pantas
er..gambar mesin tu dlm kamera kak tini rasanya
nantilah ida update ye :)
hope upsi pun leh guna sistem mcm UIA kan?

ok..
dah settle sumer masa utk balik!
tapi!!
jom singgah klcc dulu
hehe
x beli apapun.just beli penggosok kuku kat bodyshop je
pastu makan sizzling!!yummy!rosak lg diet aku.haha.sehari je.hari ni sila kawal ye cikida

pas makan
apa lg sesi bergmbr!hehe
tapi ralat sbb x bw kamera
xpelah..kamera hp pun jdlah kan?
meh tgk gmbr!



 cikida dan klcc.huhu


with my housemate..wati

  dgn my rumate plak..tini

haha..teringat kegilaan ms kanak2.sesame street!er..apa nm watak neh?

renungan penat kan kak?haha


muka puas hati!huhu..sbb dpt jumpa bahan dan jln2 kat klcc ilangkan tensen

so ms utk buat keje!!!!!!!!!!!!

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, February 23, 2011

aku cuba melawan gundah..

pabila diri terlalu meletakkan anggapan negatif dan menyesakkan benak fikiranku dgn kata2 yg mengusutkan itu yg membuatkanku aku jd sesak..
tapi..
salah ke jika aku berfikir sedemikian
andai tiba-tiba wujudnya jurang seolah2 ada penyakit yang harus dijauhi
kalaulah aku itu penyakitnya..sabarlah..akan tiba masa aku akan pergi jua
hiruplah udara yang segar ini tanpa aku sepuas2nya
kalau itu yg diingini..

namun..
jgn lupa..kata2 yg diungkapkan itu walau dibisik di angin lalu
akan singgah jua di tepi telingaku..
krn aku tau ia ttg aku..
aku telah banyak bersabar dan aku hanya tabahkan diri dengan senyuman yg bkn jujur dr hatiku..

ah!persetan semua itu
aku harus tamatkan pengajian ini tanpa menyesakkan hati
dengan perkara2 sebegini..
walaupun adakala perjuangan ini dilihat masih diteruskan sendiri..


Ya Allah..
di saat aku dalam kesedihan
hadiahkanlah aku dengan kekuatan
agar kesedihan ini tidak membuatkan aku melupakanMu..



Monday, February 21, 2011

murung..

kemurungan..

jap..aku senaraikan ciri2nya..

Ciri-ciri kemurungan termasuklah:  
• Sentiasa sedih dan menangis (ada)
• Mudah tersinggung (ada)
• Tidak bermaya (ada.dan rasa nak tidur je)
• Tidak berupaya untuk menikmati aktiviti-aktiviti kegemaran (ye..lebih banyak duk bilik)
 • Rasa bersalah yang tidak menentu (kdg2)
• Sakit - sakit badan (sikit2)
• Kehilangan fungsi tubuh yang tidak boleh diperjelaskan (x pasti)
o Contoh: Sentiasa mengalami sakit kepala, letih atau sakit perut 
• Mengasingkan diri daripada sahabat dan keluarga (ye..)
• Cubaan untuk mencederakan diri sendiri dan membunuh diri (harap x mcm tu)

i'm sorry..

Sunday, February 20, 2011

sekolahku!!

aku sedang melalui saat2 yang sukar buatku
ditambah dgn satu lagi task "CARI SEKOLAH"
adoi..tambah bebanan.hehe.tapi demi ms depan wei.dan ini kan impian aku kan?
hehe

aku sudah memilih


utk aku berbakti selama 3 bulan nanti

why bukan shah alam?

huhu.maafkan kakak..mak abah.bukan kakak x nak duk shah alam
kakak nak cuba suasana berbeza pula
mencari pengalaman kerja di tempat org pula

sebab2 aku pilih kuantan:

1.nak cr pengalaman berbeza
2.coz kwn2 aku sumer nak buat sana.benda ni benda besar.kalau ada kawan senang nak berbincang
3.mmm ada org tersayang gak.hehe.tapi mak..kakak x dating punya.mak kenal di mcm mana kan.hehe

apapun kakak janji kalau kakak x kawin lagi,akak minta posting area selangor ye mak.doakan kakak dapat dekat dgn mak ye...

love u mom!!

Wednesday, February 16, 2011

kepenatan..

ah..penatnya
walaupun hari ni kelas 2 jam je pun
tapi sbb ptg kul 5 kelas tu
bdn pun dah penat dgn otak pun dah letih
tu yg duk menguap je dalam kelas td.hehe.sori ye cikgu..sy suka cikgu ngajar cuma td sy ngantuk+penat

sangat penat
seingat aku cuti 4 hari ni x henti2 rsnya buat kerja
sabtu-blk amik ic+kereta rosak.blk pun mlm dah.balik terus buat template untuk analisis kerja kursus.aku guna excel je.nak guna spss x reti.dr sohaimi pun ckp guna biasa2 sudah.so kita harus dgr ckp penyelia kan?hehe.pastu ahad sambung wat template+masukkan data.isnin gi bank jap.pastu balik terus smbg smpi hari ni.smpi keje2 lain pun x sempat nak buat.haish..esok malam start asmnt plak

setakat ni hampir 80% siap.skrg proses nak semak balik data.yelah.kang x tally nak dr ckp aku belasah buat je.pdhal smpi berpinar mata aku tgk benda2 ni.tapi malam ni kena stop kejap sbb kena bc paper.hehe.setiap rabu mlm khamis nilah rutin aku.kalau x ada yg kena sembur esok.hehe.tambahan pulak minggu ni aku x bc paper langsung.yelah..sibuk wei!tapi sempat pos kat fb kn?hehe

nilah yg aku hadap berhari2.,huhu..pening kan?

apapun thanks to my mom and dad yg sentiasa doakan anaknya ini tabah.dan juga kepada kekasih hatiku Hairi yg cukup memberi semangat.mcm semlm dia msg "Rehatlah jap..buat gerakan tubuh sikit"hehe..dia mcm2 tau je aku x berganjak langsung dr kerusi plastik ini.thanks syg sebab selalu buat ida semangat.mcm mana nak lupakan dia kan..sbb dia sgt2 caring.ye..dia bukan mcm pakwe org lain yg pecut 250km bila dgr awek sakit..bukan pakwe hari2 yg jemput kuar makan sama.dia x mcm tu tapi dia sgt istimewa..cara dia buat aku rs dekat sgt2.thanks dear..7thn bersamamu x pernah rasa kosong.ada je yg buat kan kita bahagia dan ceria.thanks again!!!



p/s:thanks sbb sudi call mak bg tau ttg ida.love u so much!!!


Sunday, February 13, 2011

capati satu!!

tadi..my cayang ask me utk cari khasiat tepung ni
ye syg..ida tau abg sgt suka capati.hehe
nanti ajar ida buat ye
kata nak ida kurus
kenalah ajar ida cara nak masak makanan yg berkhasiat

ok..apa yg ida jumpa tepung ni merupakan jenis tepung tanpa kolestrol.kemudian dapat membantu penghadaman dan melawaskan.tepung ni juga dikenali sebagai tepung gandum tulin dan tidak perlu diayak utk digunakan.

tepung atta juga dikenali sebagai tepung capati
sangat elok bg penghidap kencing manis yang tidak boleh makan nasi dan capati juga sgt berkhasiat.sedap dimakan dgn kuah dal.actually pernah yg makan yg pure dekat rumah jiran sebelah.hehe.pastu dengan tosei.sgt sedap!!hehe.tapi skrg mkn yg jenama KAWAN.hehe.tapi abg ckp x sedap.yelah kot.hehe.sbb x ingat rs yg ori tu yg rs sedap gak jenama tu


capati utk abg..ida buat ni.hehe




resepi dr kosmo




apapun..yg ni juga nampak sedap.nyum3!!




saya tidak cantik!!

td belek2 fb terjumpa post ni.suka2!!sbb nilah yang aku suka..aku sedar siapa diriku..besar..gumuks..muka bnyk parut..x cantik.tapi peduli apakan?




Kerana saya tidak cantik..
saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik..
saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik..
saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik..
saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik..
saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita, dan kerana saya tak cantik, akhirnya saya menemui insan yang mencintai saya seadanya.

Paling penting, kerana saya tak cantik..
saya sentiasa mencuba untuk menjadi cantik pada pandanganNya. Cantik pada pandangan manusia bukanlah apa-apa.

best kan ayat2nya..thanks to "Naza Melman" for sharing this thing kat fb

yelah..mulut org ni kadang2 lbh pedas dari cili.ckp kat org lain tanpa tgk cermin terlebih dahulu.perfect sgt ke u all?smpi nak letakkan batu aras ikut penilaian sendiri.

biarlah aku x cantik..janji aku punya parents yg cukup baik..adik2 yg disayangi..kwn2 yg memahami dan kekasih yang menerima diri seadanya..
syukur....

cikida yg tensen!argh!!!



di bawah ini data2 yg kena dianalisis


taraa..isnin ni masuk minggu-6.waaaaaaaaaaaa...cepatnya masa
minggu 8 kena submit kat doc.dia nak tgk dulu
dgn segala tok nenek asmnt yg lain lagi..

meh senaraikan

minggu-6-> asmnt lestari (ok ni dah anta kat kak wati)
minggu 7->present lestari dan anta poster lestari
minggu 8->anta asmnt isu2 kurikulum
minggu 9->x tau lagi
minggu 10-> anta tesis dlm softcopy
minggu 11->x tau lagi
minggu 12->anta asmnt isu2 kurikulum,present hubungan luar antarabangsa

lom masuk lagi present perlembagaan minggu 10.present yg agak ngeri.siap sedia tadah telinga kena maki hamun+sediakan maklumat present yg cukup

present hubungan antarabangsa pun ngeri.yelah nak citer ttg dasar luar tun mahathir dgn somebody yg pernah kerja dgn dr m tu.kalau salah fakta x ke haru.adoi

pastu tugasan kaedah pengajaran prof x bg lagi.waaaaaaaaaaaa

pendek kata..sgt stress!!no time to play ye cikida.and shopping!!huhu (yeke?hehe)

oklah..sambung wat template analisis data ni
haiya..nasib dah masak siap dah.tggl nak mamam je
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kancil comeiku rosak!!

hari ni dengan berkobar2 dan semangatnya..aku balik shah alam dlm kul 9 lbh.so spjg perjalanan mmg lancar jelah.mcm biasa je.pas smpi tol yg terakhir smbl menyanyi lagu diam2 jatuh cinta.tiba2....
.
.
.
.
.
.
.
kancil merahku tetiba mati!!

ah sudah!!apahal plak ni.cepat2 aku pusing stereng gi kiri.cpt2 tekan button emergency light tu.restart balik enjin.xleh langsung.ah sudah!!apa lagi terus call abah

"abah..kereta akak xleh start!!tetiba mati tgh jalan.nasib sempat berhenti kat tepi"adoi

abah pun cakap jap lg dia smpi.duk lah aku dlm kereta tu dgn panasnya..bhy sggh kan.dhlah kat highway..dgn bapak2 lori buka main banyak.patutnya duk luar je td.tapi takut kena ngorat.haha.poyonya.xlah..kat luar lagi panas kot

pastu abah call
"akak..kat sticker kereta tu ada no towing trak kn?call diorg"

ah sudah!nak cakap apa ek.aku pun x pasti kat mana aku skrg.jalan apa ntah.cuma nampak sign board yg tunjuk lorong nak masuk TTDI dan TUDM.tu je yg aku cakap kat operator tu.huhu.failed nak ckp apa.hehe

tggu punya tggu..
my abah sampai.abah wat apa benda ntah.amik bateri kereta dia wat apa ntah.haha.failed aku bab2 enjin kete wei.bw reti,apapun yg dlm tu x reti.nak tgk air pun x pas lg (ops!hehe)
pastu dlm ms yg sama 2 peronda dtg.try gak baiki pun xleh.alamat masuk bengkel.

dekat 2 jam gak aku kat situ.penat sggh+panas
mula risau tgk jam.takut dh lewat nak gi JPN sbb diorg ttp kul 2
tapi abah ckp sempat

tggu punya tggu smpilah tow truck.huhu.1st time tgk my kancil ku kena tarik.comei plak bila ditarik mcm tu.haha.syg kereta tu.wp kereta lama+kereta mak,tapi bnyk jasa wei.kereta tulah digunakan nak anta aku gi tuition,sekolah,keje dan smpi skrg utk kegunaan belajar

abah cakap kena tukar karburetor (apa tu?huhu).abah cakap hbs dalam 1000 gak.sian abah T_T

sadis sggh hari ni.xpasal2 balik 8mlm.tu pun mak abah anta sekali.
thanks my abah dan my mak
sbb sshkan diorg hari ni

love u mak abah!!

Saturday, February 12, 2011

nectarine

khusus buat mr hairi..hehe


nectarine adalah buah rendah lemak, serat, vitamin C dan bebas kolesterol.

Peaches and nectarines provide very good sources of carotenes, potassium,
flavonoids, and natural sugars.

They are good sources of lycopene and lutein. Lutein gives the red, orange, and
yellow colors to fruits and vegetables. These phytochemicals are especially beneficial
in the prevention of heart disease, macular degeneration, and cancer.

Friday, February 11, 2011

pabila cikida melawan fobia


sebenarnya..aku dah jumpa katil dh.my syg dah berpuluh kali suh tido.huhu..maaf syg..ida x ngantuk sgt mcm syg.dah cuba pejam mata tapi silap org ni.ni bukan timing ida tido daa..hehe
so update blog jap ye dear b4 sleep.nak wat keje penatlah hari ni..

tadi pas kelas terus ke library negara.naik bas dlm 1030.huhu.nasib lecturer hbskan kelas awl.kalau x maybe aku naik bas kul 1130.leh je naik kat pekan.tapi malas nak gi pekan.nak naik kat sini je.lagipun malas nak kol prebet.huhu.jimat2.so dlm kul 11 bas bertolak dr pekan sbb amik org dr pekan.perjalanan yg tenang.cuma x selesa sbb makcik ni nak sembang ngan member dia kat seat belakang.so punggung dia asyik nak berlanggar je ngan aku.puas duk betulkan seat.kacau sggh aku nak pejamkan mata.tapi last2 lelap gak.huhu

so smpi KL dalam kul 12 gak.ingatkan stop kat pasar seni.rupanya terus ke hang tuah.tapi lagi senang sbb depan stesen ada train ke titiwangsa.huhu.cpt smpi.syukur..

so tujuan utama ke sana nak anta buku sbnrnya.ikut plan asal gi ngan housemate aku tapi gara2 ilang purse kcu semua planning.geram2.so aku gi sorg jelah.tapi..sem ni masing2 bnyk2 keseorangan.dah x jalan bertiga mcm dulu.gara2 tesis lah ni masing2 bw haluan.ahaks!!

so pas anta mcm biasa cr buku utk fotostat.x ada masa nak bc detail2.rs2 tajuk tu relate dgn asmnt terus je fotocopy.skrg ni buku2 x ada kat main dah.buku2 malaysia semua kat bangunan baru.tinggi bangunannya.ada berapa tingkat ntah.agak selesa juga sbb diasingkan buku2 dan kertas persidangan.cuma aku x puas hati...

1.setiap tingkat x ada mesin yg cukup.sepatutnya tingkat 7 kena letak lebih lagi mesin sbb kat situ student lbh banyak ada.

2.pastu kalau nak beli kad kena turun tingkat 6.x ke susah?sepatutnya setiap aras mintalah kerani jaga untuk penjualan kad.ni dh hbs limit x pasal2 kena turun tingkat 6 plak

3.pastu dh 2x aku sendiri kena amik paper untuk fotokopi.sepatutnya setiap tingkat kenalah ada stok paper.penat turun tangga naik tangga je td.bukan penat cr buku pun.adoi

4.pastu kalau nak bw keluar buku ke tingkat lain sbb nak fotokopi kat tingkat lain,kena tulis kat buku dia.adoi..ni plg leceh.sbb kalau 10 buah buku,10 gak kena tulis.tu ms kuar.ms masuk kat tingkat lain tu pun kena tulis gak.huhu..melambatkan ajer

apapun..moga perkhidmatan terus dibaiki..apapun aku tetap suka library negara sbb x pernah mengecewakan dalam mendapatkan bahan yg aku nak..

kuar dr library nak dekat 430.sedar x solat zohor terus ke surau pastu tunggu asar plak (perlu ke nak bg tau?hehe)

fikir punya fikir..
aku putuskan...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
untuk ke sini: jalan masjid india..
(best kan..mcm2 koleksi baju dan tudung.mana pompuan x giler.hehe)


sebenarnya aku agak fobia nak gi sana dah sbb teringat lagi kejadian hilangnya purse hari tu tapi sebab nak dapatkan ni..



aku lawankan jua perasaan takut tu..huhu.kepit beg x yah ckp lah mmg kepit sgt2..fobia wei!!
tapi sbb teringat kain kat Wisma Cosmic tu huhu buat aku terpaksa gak pergi.cantik x ?hehe


aku jenis x beli kain kat dlm plastik yg kat kedai yg bnyk tu.bukan demand ye.cuma kain2 dlm plastik tu sumer 4 meter.makcik aku suh beli 4.5 sbb aku tggi dan comei.haha.so wisma cosmic lah pilihan aku.suka sgt kedai ni!sbb kain2nya mmg cantik giler.dh berangan dah.baju kawin nak beli sini.hehe.ingat nak cr kat Gulatis.tapi ko ingat ko anak org kaya cikida?haha.tapi banyak kain yg dua tone ctk2 tapi sebab dh beli ari tu xkan nak beli pattern sama kan?

pastu disebabkan nak praktikum dh kan so utk menambahkan lagi stok2 baju kurung.huhu.apalagi sambar kain ni..hehe

dlm duit x ada sempat lagi kan?hehe.mahal gak kain ni.tapi disebabkan kecomelannya (krn gabung pink+purple), maka aku beli gak akhirnya wp planning dh jgn belanja lebih 50.haha.pompuan tetap pompuan.ops..mahal sikit kain ni.hehe.sepatutnya 2 pasang 100.tapi x ada duit r nak beli 2 pasang kot.cukuplah ni.

yes!dpt juga lawan fobia ni.cuma aku xnak pergi sabtu dah..sabtu lagi rmi org sbb ada pasar malam..dan krn pasar mlm itu, purse aku dicuri oleh makhluk durjana di sana.hampeh sggh!!

oklah..rs mcm nak taip banyak je lagi tapi penyakit M.A.L.A.S dh dtg.oklah nite semua..


Thursday, February 10, 2011

bilakah jodoh itu hadir

bila berada dalam sebuah perhubungan..tentulah target sampai ke jinjang pelamin kan?sejujurnya cemburu dengan mereka2 yg dh bertunang..nak kawin dah..tgh pregnant dah.aku?harus fikir dah sbb nak hbs study dh ni.perjalanan seterusnya mempunyai kerjaya+ada family sendiri.tapi tulah..aku hanya wanita.xkan nak gi pinang anak bujang org kan.ummi dia pun awl2 dh bg tau segalanya terserah pada abg..

Jadi
.
.
.
.
.
.
.
.
marilah kita amalkan doa ini..


aku x gatal..cuma aku rasa sudah sampai masanya..sbb umur aku bukan makin tua

Wednesday, February 09, 2011

resepi:daging dendeng

salam semua!!hari ni nak share resepi by my mom.kegemaran aku dan family.pastu tirah.dia tu nampak muka kakaknya ni mesti ingat dendeng.hehe.akak share resepi kat sini je ye.senang dan sedap!tapi org selalu ingat mak buh rempah.pdhal kalau tgk smpi hbs resepi ni simple je pun.ok nama resepi ni


Daging Dendeng


Bahan2 dan cara2nya

cili kering.jgn tanya sy cili boh leh x sbb sy x pernah guna cili boh dan family sy jenis pki cili ni je.so kalau nak try leh je.tp kalau rs pelik jgn salahkan sy ye.hehe


bwg besar/bwg kecik, bwg putih, sedikit halia dan (blender semua)
serai (dititik)


daging

ok daging ni direbus smpi empuk dan air rebusannya jgn dibuang!

pas empuk tu hiris halus2 mcm gmbr ni.kalau daging tu lembut sgt jgn dihiris nipis sgt.takut terlalu hancur ms tumbuk.x best plak

pas hiris tu korg tumbuk jelah dlm lesung.nak bg leper dan nipis je


pastu goreng lah daging2 tu smpi garing.ala2 gelap sikit.sekejap je goreng ni sbb daging ni kan dah masak masa kita rebus tu


kemudian gunakan minyak yg sama utk start menumis..mula2 masukkan serai smpi naik wangi


pastu masukkan bahan bwg, halia yg kita blender tu


dah garing sikit masukkan cili kering yg kita dh blender tu.pastu masuklah gula (ikut suka..mak kata nak suh cepat garing.tp x yah byk sgt sbb nak masukkan kicap)

kalau nak blend bwg+cili serentak pun x ada masalah.sama je.cuma saja rajin wat asing.huhu

pastikan cili ni dimasak sampai pecah minyak..mmm pecah minyak tu bila minyak tu muncul kat permukaan.huhu.yelah kot istilahnya.hehe.



ok..air rebusan daging td tu kita gaulkan dengan asam jawa.masukkan ke dalam sambal kita tadi


kemudian masukkan kicap terus.masukkan smpi sambal tu agak hitam.kemudian terus masukkan daging.jgn lupa garam+ajinomoto




kacaulah sampai dendeng ni kering sikit
taraa!!!siap sudah.senang je resepi ni kan?tapi mmg sedap
leh makan dgn nasi..dgn ketupat pun sedap
Selamat Mencuba!!







Tuesday, February 08, 2011

tahniah tirah cyg!!


Gud news!!

tadi dalam kelas dapat perkhabaran yg ex rumate ku dah pregnant!so hepi for her..wp sblm ni duk risau sbb xnak pregnant tgh belajar tapi rezeki Allah siapa mahu tolak kan?syukur buatmu adikku..semoga diberikan kesihatan yang baik..love u tirah!!and tahniah dr akak k..akak suka tgk perjalanan hidup tirah sbb akak kenal tirah dr dip lg (tapi time tu x tegur sgt kan?tirah sombong.hehe).. dan rezeki akak sebilik dgn tirah pulak.tirah seorg wanita yg cukup baik dan semoga menjadi ibu yg cukup sempurna utk anak2 tirah nanti.doakan akak juga bahagia seperti tirah ye..




kegilaan aku-bab 1



tadi chat dengan abg syg..dia ckp amboi dlm sibuk2 sempat lagi nak menulis kat sini ye.hehe.sekali sekala syg..dapat lari dr bebanan tugas.hehe.ida suka menulis sejak sekolah lagi.cuma bila makin berusia ni makin tumpul plak.hehe.pastu wat dip it lagilah tumpul.hehe.duk main ngan programming je.cuma bila terjun ke sains sosial ni x pasal2 kena asal blk skill menulis.wp pening dan tensen tapi aku suka sbb aku boleh menulis mcm2 hal.yelah..course aku ni dh nama pun pengajian malaysia kan.menulis ttg politik lah,alam sekitar lah, undang2 lah, pendidikan lah.hebat sggh kitorg ni kan?haha..

oklah..nak citer lain sebenarnya.nak citer kegilaan aku.huhu

1) mekap

Eye Shadow Simplysiti Gold Edition-hari tu dlm ilang2 beg duit sempat lagi sambar eye shadow simplysiti.haha.sgt hampeh kan?hehe.org bg duit suh beli lain.hehe.tapi alang2 dah gi watson kan apalagi smbr satu!agak mahal tapi sbb dh lama nak beli.hehe.suka warnanya sbb gabungan coklat dan gold.sgt cantik!ahh..aku mmg suka mekap.hehe.suka kumpul mekap pastu pki x sgt.haha.membazir sggh.bagi aku baik beli mekap muka dr mekap kereta.hehe.lagi satu from simplysiti aku suka eyeliner.sgt best!sbb selama ni aku pki eyeliner kena panas sikit terus mata aku jd mcm mata panda.hampeh tul!hehe.


Bedak PIXY-selama ni aku pki maybelline tapi x best sgt.pastu kakak ofis praktikal ni lah yg perkenalkan aku dengan bedak ni.mmg best!!sbb sekali sapu dah cukup nak tutup cela.hehe.x yah pki foundation pun ok dah sbb 2 way cake tapi aku suka pki foundation.hehe.cuma x try lagi foundation pixy.aku gabung dgn maybelline punya.still best!dan bg aku sgt tahan lama.depends korg guna juga kan

SK-II-mcm org kaya je guna kan?haha..agak mahal sbb tu aku x pki selalu.tapi camana nak lawa kalau x pakai selalu kan?hehe.jimat wei jimat..tapi suka pki sbb muka nampak bersih.lbh2 lg toner dia.fuh!mmg best sbb tul2 ilangkan kekotoran kat muka.biasa aku x suka pki toner sbb x suka tahap melekit tu tapi SKII lain.sgt best!!stok nak hbs dah..kena kumpul duit skrg.hehe


2) Handbag/Purse

huhu..aku berkongsi minat yg sama dgn mak iaitu handbag!hehe.dan suka yg branded.ngada2 kitorg kan?haha.mak x pelah sbb dia kumpul duit buat tapai?aku?harap sponsor je.terukkan?haha.rezeki jgn ditolak.tapi x leh lawan asya r..dia punya beg x main lah below 100.aku ada gak sambar yg below 100.kering r poket nak sambar 100++ lbh punya.dia x pelah saving bnyk.hehe

Carlo Rino-hari tu purse yg ilang mcm nilah tapi shape lain.sedih ooo..sbb syg sgt purse tu.so mggu lps ajak asya cr purse br kat Parkson.gi kat bahagian carlo rino.bnyk koleksi.cantik2 semuanya.jenama Elle pun lawa.tapi entah kenapa aku nak yg pattern ni gak.nasib time tu tgh offer.oklah harganya..dlm 100 lbh.tapi aku suka purse ni sbb tahan dan kemas.yg abg belikan tu mahal lagi harganya.cuma x nak teringat sgt so beli yg lain sikit

huhu mata ngantuk.esok lah sambung.hehe..maaf bukan nak menunjuk2..just share minat sj.yup..aku suka brg brand sbb kualitinya tapi x lah semua barang brand.bukan anak org kaya pun

Monday, February 07, 2011

restu mereka..aku jd bahagia

Masa di kampung ari tu aku sempat sms dgn umi dia.melalui hp abg lah.nak sms terus umi dia x beranilah..kebetulan abg pun blk kmpg gak dan umi dia pun rileks sikit so sempatlah sms umi dia.huhu..ingat lagi ms umi dia mula2 bhskan dirinya "UMI"..Ya Allah sangat bahagianya hati..kerana ini sebagai tanda dia menerima aku sebagai sebahagian daripada kehidupan anaknya.yelah..sebelum ni beliau bhskan diri sebagai aunty.mungkin ini juga berkat doa mak dan abah di Mekah sbb umi dia tau pasal aku pun ms mak abah di Mekah.so hepi!! ^_^ maybe kelihatan remeh bagi sesetengah org.eleh..pasal hal gelaran pun nak kecoh!haha.aku peduli apakan..sbb x semua org memahami situasi aku.

bagiku dalam apa juga perkara aku perlukan restu.aku tidak kisah dah pasal mak abah sbb dr awl diorg dan tunjuk senang dengan hubungan kami.cuma yg aku bimbangi reaksi parents dia.yelah..diorg bukan calang2 family.ada pangkat dan harta yg lebih.umpama enggang dan pipit..tapi syukur..Allah bukakan pintu hati parents dia.siap suh aku tanya abg bila nak kawin..nak guna konsep apa..siap ajak datang rumah lagi..aku sgt bersyukur..wp abg x fikir lagi soal kawin lagi tapi sekurang2nya aku dh dapat restu..itu dh ckp bahagia.soal kawin ni..semua aturan Allah..aku cuma berdoa aku diberi peluang untuk hidup sebagai isteri dan ibu kepada anak2nya nanti.amin..doakan aku ye..

terima kasih umi...walid sbb sudi terima sy dalam hidup anak umi..sy ikhlas sygkan dia bkn krn harta dan rupanya tapi krn keikhlasan dia menerima sy seadanya..

Sunday, February 06, 2011

i need trainer like jillian michaels.huhu

Tadi aku menonton Losing It With Jillian..huhu sgt memberi inspirasi


for those yg x kenal dia ni..dia ni personal trainer yg dalam cerita The Biggest Loser.huhu.
trainer yg sgt2 tegas but i like her.sbb nak kuruskan bdn ni perlukan disiplin yang sangat kuat.korg ingat dalam askar je kena disiplin kuat.nak kuruskan badan pun perlukan disiplin bukan sahaja fizikal tetapi juga mental.

actually aku suka tgk show ni.tapi disebabkan aku belajar mana sempat nak tgk sangat.beberapa episod je aku sempat tgk.episod tadi yang aku sempat tengok pasal 1 keluarga obesiti.si bapa mmg obesiti dan ada penyakit apnea yang boleh sebabkan kematian dalam tidur.si isteri dan ibu yg juga obesiti dan risau dengan keadaan suami dan anaknya.manakala anak lelaki yg berusia 9thn juga obesiti dan ada pra diabetis.so leh imagine kan betapa life diorg sbnrnya agak bhy.

so jillian dtg dan ubah cara hidup diorg.wp mula2 agak tertekan family ni.yelah kena push2 senaman siapa x tertekan kan mula.pastu kena buang corak pemakanan selama ni.teringat episod mana ntah jillian buang hbs makanan dalam tin yg x berkhasiat.huhu..yelah..kalau nak kurus kena mulakan dengan apa benda yg kita makan.cara pemakanan pun kena betul

paling best saat dlm gym.gilalah latihan dia.kalau aku mcm tu mmg slim melim lah.tapi perlukan jurulatih yg mcm dia.haha.sbb aku bukan seorg yg istiqamah..

finally after 6 weeks, they totally changed!
mmg kurus r.si husband msg nampak besar lagi
tapi lost 54 pounds.fuh!bnyk wei
ingat senang nak kuruskan sebanyak tu
tambahan plak doc x bg dia wat senaman yg menyebabkan kadar denyutan jantung dia lbh

suka tgk cerita mcm ni
sgt memberi inspirasi.cerita mcm ni lah bagus
bkn mcm cerita the real housewives
what the f!!!cerita nak tunjuk wanita tu gaduh sana sini.apa motifnya?kdg2 reality tv mcm ni x membina langsung.kalau yg show jillian ni sgt bagus sbb memberikan motivasi kpd kita utk kuruskan bdn di samping mengubah cara hidup yg lbh baik.

salah ke jika aku besar??

Berdosa ke jika jd gemuk dan besar?
Sampai setiap masa harus cakap soal itu?
Serius..bosan ok?


Ye..siapa yang tidak mahu kurus dan cantik
i knew that
tapi kalau asyik nak dipertikaikan setiap inci tubuh badan ni
siapa yg tida sakit hati kan?
come on..aku bkn kanak2 yg x memahami kata tu
aku dah nak masuk 26thn dan..of course lah terasa!
so..stop talking about my body!!
asyik2 besar dan besar!!bosan!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, February 02, 2011

kelate..here we come!


setelah memikir panjang..aku memutuskan utk balik kampung..huhu..wp agak malas sbnrnya..dgn keje yg serabut bnyk.tapi pikir pasni tekanan lglah berlipat ganda.huhu.baik balik jap.bw balik keje gak..cuma bw blk maklumat2 tesis je.nak bw semua?sumpah x buat.haha..dgn jln2 lagi..dgn ke umah abah lah..mak lah..mcm sempat sgt.Insya Allah..kejap lg bertolak blk dan pulang sabtu ni..

aku suka gak balik kmpg.nak tau napa?hehe.shopping!!ye..ye..dpt jumpa atuk nenek tu mmglah dlm senarai.hehe..org lain suka blk kmpg sbb nak tgk padi..lembu..kambing..bla..bla..bla..tapi aku tak.kejam kan?haha.nak wat camana aku budak bandar (poyo!)..tapi kedamaian di kampung mmg best..mmg tenang.tp shopping lg best kot!haha
suka bila balik kmpg dapat tambahkan koleksi baju kelawar (x seksinya kan abg?haha), tudung bawal..dll..haha.mcm lah kat sn x ada kan?haha..ikutkan masjid jamek lg murah.tapi suka kualiti kain yg dibeli di sana wp agak mahal.tp rs x ada lah nak beli bnyk2 kot.ingat sikit cikida..kad ATM anda dibekukan selagi ic anda x siap dan anda hanya boleh kuar kat maybank seksyen 18.so sila berjimat ye..T_T

pastu kalau balik aku suka beli coconut shake!yummy!kat shah alam mana jumpa.padahal sgt sedap k.seringgit je plak tu.tapi ais bnyk r.haha.pastu suka mkn akok..pastu tapai ubi goreng.oh!sgt sedap.kat kelate ni mmg murah2 makanannya..cuma sapa2 org luar yg berangan nak makan nasi lemak kat kelate payah sikit kot.biasa pagi2 diorg jual nasi berlauk+nasi dagang+nasi kerabu+laksam.kalau nak makanan mcm nasi lemak ke nasi goreng bukan x ada tapi payah nak cr kot..
sedap kan?ada aiskrim vanila plak tu.yummy!kena cr balik kelate ni!!


then..suka tgk pasar khadijah.no wonder lah kelate pernah diperintah oleh cik siti wan kembang.kebanyakannya peniaganya adalah perempuan.pastu yg unik kalau tempat lain org yg meniaga duk tepi2 je kan.tapi kat sn diorg duk kat atas meja jualan smbl jual2.hehe.unik gak r.my mom kalau gi kelate hbs diborongnya.hehe.rempah gulai lah..kerutuk lah..bwg lah..cili hijau lah bla..bla..sbb murahlah kot.xpelah..dia bkn beli saja.nak isi perut suami dan anak2 gak.kan mak?

mcm nilah pasarnya.dr atas nampak ctk kan?kredit to: http://kelatemaghi.blogspot.com/2009_04_01_archive.html


wp kelate mmg best tapi shah alam gak di hati.haha..smpi ada org kutuk aku kelate murtad.haha.lantak r..aku dibesarkan di shah alam lah.tapi aku x lupa asal usul aku..aku tetap anak kelahiran kelate.tgk ic pun 03.haha.pasni kena belajar menyintai KUANTAN.hehe.kan abg kan?haha.

oklah.GTG lah..
ni taip smbl tggu semua duk siap2.aku siap dah.cuma sarung jaket je.
sayonara!!

telur jeruk ikan masin!!


Penat lah cari bahan utk lestari ni..cr ikut buku ke tesis ke ciput je maklumat..penat2
so sebelum nak tido ni dah lepaskan tensen dengan kongsi satu resepi dr mak.huhu.actually suka sgt resepi ni!kalau mak buat mesti bertambah nasi.haha..mak yg salah tau..krn mak masak sedap2 akak jd gumuks.haha..

ok..namanya telur jeruk.kalau survey kat internet biasa org wat telur dadar.tapi my mom suka hancur2kan mcm sandwich telur hancur tu.erk..nanti amik gambo

lebih kurang mcm ni lah..hancur mcm ni.huhu.kredit to: daridapurmina.blogspot.com

ok..

bahan2nya

7 btg cili api (ikut suka..nak pedas tahap gaban buh lah bnyk..kalau perut korg tahan)
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
jeruk ikan tenggiri masin (nampak mak guna yg dlm paket.kat mana2 kedai runcit ada jual kot)
sikit halia
2 biji telur

caranya:
tumbuk cili api, bawang besar, bawang putih dan ikan tenggiri tu.ikan tu x yahlah masuk satu plastik plak.agak2lah nak banyak mana.

pastu perah limau dan tumbuk lagi smpi lumat

pastu 2 biji telur pecah ke dalam mangkuk.pukul2 pastu masuk bahan yg korg tumbuk tu.kacau2 smpi sebati

panaskan kuali..ala2 mcm nak wat telur dadar jelah
korg gorenglah smpi hancur2 dan garing..then..siap!!

simple je kan?hehe.
huhu..kalau x suka hancur leh je wat ala2 telur dadar.tapi ida suka kalau wat hancur..leh tabur2 atas nasi.heaven!! lagi satu x yahlah buh garam ye sbb ikan tu masin dah.dan nak tambah sikit ajinomoto pun leh.selamat mencuba!!

hehe..need to sleep.nak teman mak gi tabung haji plak esok.daaaaaaaaaaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...