Monday, April 27, 2009

selepas satu sem


Selepas penat menulis dr pas subuh hgga skrg..aku nak rehat jap.penatnya!!!

skrg aku nak senaman jari utk menulis blog.ok x?hehe

today..aku nak menulis ttg rumah sewa ku ini.inilah 1st time aku belajar utk menyewa luar.sebelum ni sejak diploma lg aku duk kat hostel.so tiada apa sgt yg aku belajar hanyalah bayar yuran asrama (melalui duit abah lah) and then study smpi habis.duit pun dihabiskan beli bhn pembelajaran dan makan..dan makan..

tapi sejak sem 3 neh,aku dan rakan2 memilih utk tggl di luar asrama.banyak faktor sebenarnya sebab senang nak wat tugasan bersama dan leh masak!dan itulah yang difikirkan dan dibincangkan sem lepas.dan akhirnya direalisasikan sem neh.


mula2 sem ari tuh,fuh bnyk giler barang nak kemas.seingat aku ada dlm seminggu gak.yelah..nak kena gi kuliah gak..mana leh nak mengemas terus.cuci rumah lagi,beli barang dapur lagi,kelengkapan rumah.nsb baiklah PTPTN dah kuar.aku je yg bergantung pd duit abah.huhu.thanks abah!mmg mcm2 kena beli.yelah..rumah yang kami duduk neh sebelum ni x ada org.so bnyk kena beli.nsb owner dh siapkan katil,almari,ampaian, kabinet.kalau x haru gak.cuma dapur jer nak kena beli.takpe..tong2 jelah.


belum lagi masuk duit internet..mmg umah kitorg ada internet tp asyik putus jer.fed up gak.yelah..nak cari maklumat kan.skrg kan zaman IT.so tak pasal2 kami langgan streamyx.mm faham2lah dgn kami yg hanya 4 org neh,starting mahal sikitlah..eh bukan mahal sikit..mahal bnyk!tapi pk takpelah sem neh jer bnyk pki duit,sem depan ok dah,so terpaksalah juga.hehe


ok..utk bayaran bil2 ok setakat neh.nak kata tggi sgt,mm bln lepas agak tinggi.hehe.maklumlah..dengan tugasan yang bnyk, tentulah elektrik guna banyak kan.pastu setiap sabtu kena gi pasar.huhu.penat sebenarnya sebab dahlah sabtu kelas tarian habis lambat nak kena gi pasar plak.penat woo..setiap org kuar 10rggt sorg b4 gi pasar dan belilah apa yg patut..paling bnyk sayurlah.hehe..penuh peti ngan sayur.tetiba ke aku jd vege.hehe.plg best ms masaklah..terkuar lah segala resepi dr mak masing2 dan ciptaan tang tu juga.hehe


itulah yang dibuat spjg sem neh.menyesal?aku tau ssh sebenarnya duk luar..bnyk nak kena pk selain dr pelajaran.tapi aku nak duk luar sebenarnya nak belajar how to manage life sebenarnya.camana nak uruskan kewangan..camana nak uruskan rumah..camana nak hadapi konflik dgn kwn2.yelah..pembelajaran tidak sekadar berhadapan dgn nota-nota tetapi juga kehidupan.


kdg2 aku pk gak,kwn2 aku selesa x dengan aku..yelah sebelum neh diorg kenal aku bila kuar makan sm,gi kelas sama tp tidak serumah.aku akui ms nilah kita akan tau kelemahan dan kebaikan kwn2 kita dan sebaliknya.konflik pasti timbul tapi sekurang2nya kita belajar utk hadapi konflik..


apa yg aku nampak semua pengalaman sem ni memberi panduan kepada aku bila aku dh kawin nanti..yelah ms bercinta semua indah..tapi dh kawin kita akan nampak siapa pasangan kita sebenarnya..so aku harus belajar hadapinya nanti..rupanya bukan mudah nak manage semuanya dlm satu masa.dahlah aku yg kena kontrol duit rumah.belajar utk menjimatkan air dan eletrik yg selama ni tak dikisahkan ketika di rumah dan di hostel..(kagum mak nanti.hehe)

huhu..mcm poyo je tulis ttg umah sewa kan?hehe.tapi bg aku sbg 1st time duk luar ni,sebagai satu pengalaman yang boleh mematangkan aku dlm kehidupan dan persahabatan..


for my friends..kak tini..kak wati..eija..thanx kerana masih bersama2..perjalanan "DG 48" kita neh masih jauh tapi harap kita akan terus tabah hadapi segala kemungkinan yg akan tiba..Insya Allah..susah senang kita akan hadapi bersama2 demi sebuah pengalaman semahal emas..

inilah budak2 umah aku..ops..yg tgh tu bukan ya..tu profesor aku,prof amir..hehe

(napa pipi aku semakin bulat.adoi)

1 komen:

nursyahadah said...

salam..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...