Daging Dendeng
Bahan2 dan cara2nya
cili kering.jgn tanya sy cili boh leh x sbb sy x pernah guna cili boh dan family sy jenis pki cili ni je.so kalau nak try leh je.tp kalau rs pelik jgn salahkan sy ye.hehe
serai (dititik)
ok daging ni direbus smpi empuk dan air rebusannya jgn dibuang!
pas empuk tu hiris halus2 mcm gmbr ni.kalau daging tu lembut sgt jgn dihiris nipis sgt.takut terlalu hancur ms tumbuk.x best plak
pas hiris tu korg tumbuk jelah dlm lesung.nak bg leper dan nipis je
pastu goreng lah daging2 tu smpi garing.ala2 gelap sikit.sekejap je goreng ni sbb daging ni kan dah masak masa kita rebus tu
pastu goreng lah daging2 tu smpi garing.ala2 gelap sikit.sekejap je goreng ni sbb daging ni kan dah masak masa kita rebus tu
kemudian gunakan minyak yg sama utk start menumis..mula2 masukkan serai smpi naik wangi
pastu masukkan bahan bwg, halia yg kita blender tu
dah garing sikit masukkan cili kering yg kita dh blender tu.pastu masuklah gula (ikut suka..mak kata nak suh cepat garing.tp x yah byk sgt sbb nak masukkan kicap)
pastu masukkan bahan bwg, halia yg kita blender tu
dah garing sikit masukkan cili kering yg kita dh blender tu.pastu masuklah gula (ikut suka..mak kata nak suh cepat garing.tp x yah byk sgt sbb nak masukkan kicap)
kalau nak blend bwg+cili serentak pun x ada masalah.sama je.cuma saja rajin wat asing.huhu
pastikan cili ni dimasak sampai pecah minyak..mmm pecah minyak tu bila minyak tu muncul kat permukaan.huhu.yelah kot istilahnya.hehe.
ok..air rebusan daging td tu kita gaulkan dengan asam jawa.masukkan ke dalam sambal kita tadi
0 komen:
Post a Comment